Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.msu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/12157
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorТерещук, О. С.-
dc.contributor.authorКошеля, Д. І.-
dc.contributor.authorНовак, Є. В.-
dc.contributor.authorМицик, П. П.-
dc.date.accessioned2024-12-27T07:28:56Z-
dc.date.available2024-12-27T07:28:56Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttp://dspace.msu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/12157-
dc.descriptionТещук О. С. Методика класифікації учасників кластера туризму і готельно-ресторанної справи за потенційною прибутковістю / О. С. Терещук, П. П. Мицик, Д. І. Кошеля, Є. В. Новак // Економiка та держава. - № 9/2022. - С. 99-103uk_UA
dc.description.abstractОсновою створення кластера є обов'язкова прибутковість, яка формується за рівнем отриманого загального або валового прибутку від узагальненого результату виробничої діяльності, підсумок від якої розподіляється пропорційно до вкладень його учасників. Основою для подальшого існування кластерів є потенційна прибутковість. Відтак стаття орієнтована на системний опис методики класифікації учасників кластерів туризму та готельно-ресторанної справи за потенційною прибутковістю. У межах дослідження доведено, що основою класифікації потенційної прибутковості учасників кластера є їх валовий прибуток, адже він визначає ефективність виробничої діяльності. Саме така ефективність зумовлює здатність учасників спільно виробляти туристичний та готельно-ресторанний продукт; можливість розширювати або згортати спільне виробництво продукту. За результатами дослідження звернено увагу на той факт, що можливості для розширення спільного виробництва туристичного та готельно-ресторанного продукту визначають за наявним надлишком вартості над витратами виробництва. Чим більший такий надлишок, відповідно, тим більшим може бути обсяг спільного виробництва. Автори проілюстрували, що потенційна прибутковість учасників кластера формується залежно від 4-х базових факторів, серед яких: обсяг реалізації продукту учасника кластера; очікувана структура продуктів, що виробляються; планова собівартість виробництва; плановий рівень середньореалізаційних цін на продукцію. Для цього можливе застосування 4-ох факторної моделі аналізу прибутку. Перспективи подальших розвідок у даному напрямі полягають у трансформації запропонованої методики класифікації учасників кластера потенційної прибутковості виходячи зі змісту детермінованих факторних моделейuk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectкластерuk_UA
dc.subjectобсяг реалізації продуктуuk_UA
dc.subjectваловий прибутокuk_UA
dc.subjectфакторuk_UA
dc.subjectприбутковістьuk_UA
dc.titleМетодика класифікації учасників кластера туризму і готельно-ресторанної справи за потенційною прибутковістюuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Methodology_ for_ classifying_ participants.pdfМетодика класифікації учасників кластера туризму і готельно-ресторанної справи за потенційною прибутковістю1.09 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.